Solaryum Hakkında
Genellikle estetik kaygılarla başvurulan bu yöntem, ciltte bulunan akne ve sivilce izlerinin tedavisinde kullanılıyor, ayrıca sedef hastalığına iyi geliyor. Solaryum ışınları metabolizmayı güçlendirerek solunumu düzenliyor ve soğuk algınlığına yakalanma riskini üçte bir oranında azaltıyor. Vücudunuzun virüslü hastalıklara karşı direncini artırıyor. Solaryum aynı zamanda, kalsiyum eksikliğinden kaynaklanan kramplara karşı da etkili oluyor. Güneş banyolarında UV-B ışınları cildin su toplamasına ve soyulmasına neden olurken, Solaryum da kullanılan optimize edilmiş ışınlar sayesinde böyle bir durum söz konusu olmuyor. Işınlar, D vitamini üretimini sağlayarak osteoporoza (kemik erimesi) karşı koruma oluşturuyor. Endorfin (mutluluk hormonu) salgılanmasını sağlayan solaryum, cinsel gücü de artırıyor. Kalp ve dolaşım sistemini güçlendiren, depresyonlara karşı etkili olan solaryum, kişinin öz güvenini artrıyor ve kendini iyi hissetmesini sağlıyor.
CİLT TESTİ YAPTIRMADAN SOLARYUMA GİRMEYİN
Uzmanların verdikleri bilgiler doğrultusunda yararlarını öğrendiğiniz ve zararlarını göze aldığınız solaryuma girmeye karar verdiyseniz, sağlıklı bir bronzluk elde etmek için şunlara dikkat etmeniz yerinde olacaktır:
Solaryum seanslarına başlamadan önce mutlaka cilt testi yaptırın. Böylelikle, teninizin rengine ve cildinizin hassasiyetine göre solaryuma gireceğiniz uygun süre ve seansları belirleyebilirsiniz.
Doğal bir bronzluğa ulaşmak için 6-7 seans yeterli olmaktadır. Çabuk bronzlaşmak için seanslar sık sık tekrar edilmemelidir. Bir hafta içinde 3 kereden fazla veya aynı Gün içerisinde 2 kez solaryuma girmek tehlikelidir.
Solaryumda kalacağınız süre, ilk seans için 8-10 Dakika arasında olmalı, daha sonraki seanslar ise aşamalı olarak artırılarak maksimum 20 dakikaya çıkarılmalıdır.
Solaryuma girmeden önce cildin bütün kozmetik ürünlerden tamamen arındırılmış olması gerekir. Ayrıca, solaryum için üretilen özel ürünler olmadıkça hiçbir güneş ürünü kullanılmamalıdır.
Seans esnasında gözler kapalı tutulmalı ve koruyucu gözlük takılmalıdır. Lens kullanan kişilerin, solaryuma girmeden önce lenslerini çıkarmaları gerekmektedir.
Prospektüslerinde “UV ışınlarına karşı duyarlılık yaratabilir” uyarısı olan ilaçlardan kullananlar, solaryuma girmemelidir.
Alkol alındıktan sonra solaryuma girilmemelidir.
Epilasyon, ağda, cilt bakımı sonrasında solaryuma girilmemelidir.
Kalıcı makyaj ve Lazer uygulamalarından sonra solaryuma girilmemelidir.
16 yaşından küçükler solaryuma girmemelidir.
Şüpheli durumlarda mutlaka doktora danışılmalıdır.
Son Yıllarda Solaryum ;
Solaryum son yıllarda giderek kazandığı popülerliği sürdürüyor ve doğru şekilde uygulandığı zaman zararlara değil oldukça güzel faydalara sahip bir uygulama. Ancak bunun için elbette işinin ehli bir uzman ile çalışmak gerekiyor ve böylece solaryumun sağladığı ışınların yararlı etkilerini görmek mümkün hale geliyor. Özellikle az güneş alan ülkelerde insanlar tarafından yoğun olarak kullanılan solaryum ülkemizde de kışın esmer olmak isteyenlerin favorileri arasında yer alıyor.
Solaryum ışığı deriden içeri girdiğinde beyinde bulunan fiziksel aktiviteleri düzenler ve daha sağlıklı bir hormon salgılanışını sağlar. Bunun yanında vücuda sadece güneş ışınları aracılığı sayesinde dahil olabilen D vitamini de solaryum sayesinde vücut tarafından salgılanabilir hale geliyor. Bu vitamin kadınlarda en sık rastlanan rahatsızlıklardan olan kemik erimesine karşı oldukça güçlü bir koruyucudur.
Güneş ışınlarının psikolojik olarak beyni uyardıkları ve pozitif duyguları harekete geçirdikleri biliniyor. Solaryum sırasında da güneşi taklit eden ışınlar vücudunuza nüfuz ettikleri için solaryumun ardından çok daha neşeli ve olumlu bir bakışa sahip olacağınız kesin sayılır. Stres ve günlük hayatın zorlukları karşısında esmerleşmek amacınız olmasa bile solaryumun faydasını görebilirsiniz.
Fazla miktarda olmayan ve kararında alınan güneş ışınları aynı zamanda ciltte bulunan sivilce, akne gibi rahatsız edici oluşumlara karşı iyi bir tedavi görevi görmektedirler ve cildinde bu tip sıkıntılar yaşayanların solaryumu düşünmeleri yerinde olacaktır.
Elbette bilinçsiz bir şekilde kullanılmamak şartıyla bazı cilt rahatsızlıklarının da tedavisinde kullanılan solaryum teknikleri özellikle sedef hastalığı ve nörodermit gibi rahatsızlıklara iyi gelmektedir. Ancak doktor önerisi olmadan böyle bir tedavi yöntemi denemekten kaçınmanız ileride yaşanabilecek sağlık sorunlarına karşı sizi garanti altına alacaktır.
Dolaşım sisteminde de hızlanmaya sebep olan solaryumun vücudun daha fazla oksijen taşımasına, kalori yakmasına sebep olduğu ve bu nedenle metabolizma hızını arttırarak kilo kontrolünü sağlamaya yardımcı olan bir uygulama olduğu biliniyor. Vücudunuzun üretmesine imkan verdiği endorfin hormonu ise hem daha fazla yağ yakmanızı, hem mutlu hissetmenizi sağlayacaktır ve ayrıca cinsel gücü arttırıcı etkileri de mevcuttur.
Güneşten faydalanamadığınız zamanlarda başvurabileceğiniz iyi bir kaynak olan solaryumu kesinlikle uzman bir kişi eşliğinde gerçekleştirmeli ve süreç hakkında yetkililerden birebir bilgi de almalısınız.